divendres, 12 de febrer de 2016

S'ÀVIA QUARESMA, UN PERSONATGE BEN ESPECIAL


A l'entrada, des de fa poc, tenim una senyora asseguda a una cadira que ens fa companyia i ens alegra el matí.
I és que les festes ens marquen el calendari.
Després de Carnaval arriba S'ÀVIA QUARESMA. I els 7 peus esdevenen un tipus de calendari per saber les setmanes que queden per Pasqua. Una ocasió per comptar, reconèixer els nombres i divertir-nos amb la rondalla mallorquina. La sabeu?
Els fillets i filletes també han pintat una s'àvia i se l'han enduit a casa. També tenim una exposició de sabates, 7, i cada setmana n'anem traient una.Per si teniu interès en conèixer la rondalla, diu així:


                              “LA JAIA COREMA I EL MÀGIC XIVIU”

AIXÒ ERA I NO ERA UNA DONA VELLA, ARRUGADA I REMUGA, NO PODIA SOFRIR ELS NINS I LES NINES I SEMPRE ELS ARRUIXAVA AMB LA SEVA GRANERA. L’ANOMENAVEN JAIA, JAIA COREMA.

UN MAG, ANOMENAT XIVIU, VERMELL COM UN CALIU, CANSAT D’ADVERTIR-LA, LA VA EMBRUIXAR FENT-LI SORTIR CINC CAMES MÉS DE LES QUE TENIA.

PERÒ FENT-LI SABER QUE SI SE FEIA AMIGA DELS NINS DEL POBLE, ELL DESFARIA L’EMBRUIX I TORNARIA A TENIR LES SEVES DUES LLARGUES I PRIMES CAMES DE SEMPRE.

LA VELLA JAIA HI VA VENIR BÉ I EL MAG XIVIU, VERMELL COM UN CALIU, VA CONSENTIR A DESEMBRUIXAR-LA I AIXÍ, PER CADA SETMANA QUE HAGUÉS FET BONDA I HAGUÉS TENGUT AMAGADA LA SEVA GRANERA ESPANTADORA, EL MAG FARIA QUE PERDÉS UNA DE LES CINC CAMES.

QUAN JA NOMÉS LI QUEDAREN LES SEVES DUES CAMES, BEN AVIAT VA ESTRÈNYER A CÓRRER, ENCALÇANT NINS I NINES AMB LA SEVA GRANERA.

EL MAG XIVIU, QUE HO VA VEURE, VA FER QUE COM A ESCARMENT PER MENTIDERA, PERDÉS TAMBÉ LES SEVES DUES CAMES. AIXÍ LA COSA, LA JAIA JA NO VA PODER ENCALÇAR MAI MÉS NINGÚ.

CONTE CONTAT, CONTE ACABAT, SI NO ÉS MENTIDA SERÀ VERITAT.